Hans de Bruijn neemt afscheid van Jeugd Veilig Verder

Hans de Bruijn, mede-oprichter van Jeugd Veilig Verder, gaat per 1 januari een nieuwe uitdaging aan bij Surplus in Breda. Daarmee neemt hij ook afscheid van Lumens, de moederorganisatie van Jeugd Veilig Verder, waar Hans al ruim 12 jaar aan verbonden is.

Hoe het begon

Hans de Bruijn werkte de afgelopen 12 jaar voor Lumens, Dommelregio, Relatiemanagement, Dynamo Jeugdwerk en Jeugd Veilig Verder. Bovendien is hij al sinds 1991 werkzaam in de branche. Met ruim 25 jaar werkervaring in de jeugdbeschermingswereld, is Hans ervan overtuigd dat het beter en anders kan. Hij richt ruim een jaar geleden, onder de vleugels van Lumens en Jeugdbescherming Regio Amsterdam (JBRA), Coöperatie Jeugd Veilig Verder op, samen met Irma Stroet.

Missie

De twee hebben een missie: ieder kind veilig verder. En om dat te bereiken doen ze alleen nog waardewerk. Oftewel: werk in het belang van het kind en zijn gezin. Al het andere komt op een tweede of derde plaats. De aanpak is anders dan die van de gevestigde orde; we gaan niet alleen met het kind aan de slag, héél het gezin wordt betrokken. Bovendien richten we ons niet alleen op de problemen in een gezin, maar juist op de dingen die goed gaan en zeker ook de talenten die de gezinsleden hebben. Een aanpak die gericht is op blíjvende veiligheid, omdat langdurige patronen in gezinnen worden doorbroken.

Praten als Brugman

Deze aanpak werkt. Dat bleek eerder al bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam. Het aantal uithuisplaatsingen wordt drastisch minder en de meeste gezinnen worden al in een vroeg stadium (binnen het preventieve kader) geholpen. En dus worden de gezinsmanagers van Jeugd Veilig Verder op de JeugdbeschermingAkademie klaargestoomd voor het werk. Maar de aanpak is ook nieuw in de regio, en Hans moet praten als Brugman om zijn organisatie onder de aandacht van potentiële opdrachtgevers te krijgen. Deze zijn niet gewend dat er te kiezen valt, dus dat valt nog niet mee.

Zijn rotsvaste geloof in de aanpak en de intrinsieke motivatie om het verschil te maken voor kinderen, maakt dat Hans als succesvol ambassadeur Jeugd Veilig Verder op de kaart zet.

Op eigen benen

Inmiddels is Jeugd Veilig Verder de vliegende start voorbij. Een tweede team is opgestart in Centraal Gelderland. Het is dan ook met goed vertrouwen in de toekomst van de organisatie, dat Hans zijn ‘kindje’ overlaat aan Irma Stroet en het team van Jeugd Veilig Verder.

Voor de portefeuille van Hans wordt gezocht naar passende vervanging. Zodra bekend is wie dat gaat doen, zullen we daarover berichten.